Hellenic Reenactment group "Ritterhellas"-Έλληνες Ιππότες

Η φωτογραφία μου
Αθήνα/Athens, Αττικής/Attiki, Greece
Welcome to the Re-enactment group "Ritterhellas". Α historical-revival association, which was created on the basis of participation and organisation of cultural events reffering to the most important moments of the medieval history from the Crusades to the era of the Knights of Renaissance Europe. The team does re-enactments in authentic locations and castles where the brother knights of Templar, Hospitaller and Teutonic Orders where active and wrote their great history. In the team also becomes historical study of medieval years and practice in medieval martial arts. It would be our honor and out most pleasure to travel with us throughout time and re-enact the historical events, which marked the ancient castles and strongholds of our country.

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Walpurgis Party 30.4.19












Η Βαλπουργιανή Νύχτα(Walpurgisnacht - Beltaine) γιορτάζεται στις 30 Απριλίου.. Στα χρόνια του Μεσαίωνα ήταν συνδεδεμένη με την μαγεία και τις μάγισσες, ενώ στις μέρες μας έχει γίνει δημοφιλής λαογραφική εκδήλωση συνδεδεμένη με τον Μάιο, τα ξωτικά και τον ερχομό της άνοιξης.
Κεντρικό ρόλο στους εορτασμούς έχουν οι μάγισσες, που εκείνο το βράδυ πιστεύεται ότι κυκλοφορούν στους ουρανούς καβάλα στις σκούπες τους και με τις σκούπες ''καθαρίζουν'' το χιόνι για να έρθει γρήγορα η Άνοιξη.Οι λαμβάνοντες μέρος στους εορτασμούς φυσούν κέρατα, χτυπούν μαστίγια στο χώμα ,ανάβουν μεγάλες φωτιές και χορεύουν γύρω τους μέχρι το πρωί.
Το Μπελτέιν (ιρλ. Bealtaine ή Beltene) είναι μια αρχαία κελτική γιορτή κατά την Πρωτομαγιά, η οποία εορταζόταν στην Ιρλανδία, τη Σκωτία και τη Νήσο Μαν, ενώ παρόμοιες γιορτές λάμβαναν χώρα στην Ουαλία, τη Βρετάνη και την Κορνουάλη. Η λέξη «Μπελτέιν» προέρχεται από την ιρλανδική λέξη «Bealtaine» (ή Beltene, «ζωηρή φωτιά»). Πιθανότατα υπάρχει σχέση με τον γαλατικό θεό Belenos («λαμπερός»).
Για μια σειρά εθνών και πίστεων του αρχαίου κόσμου στη Γηραιά Ήπειρο, η Πρώτη Μαϊου αποτελούσε ημέρα γιορτής της επιστροφής της Άνοιξης. Τελετές συνδεδεμένες με την έλευση του θέρους - του οποίου η πρωτομαγιά θεωρούνταν η πρώτη μέρα-, την αναγέννηση της ζωής, την ανθοφορία, τη γονιμότητα και την πολυχρωμία της Φύσης οργανώνονταν από όλες τις κοινότητες.Ο απόηχός τους είναι παρών στις πρωτομαγιάτικες εξόδους για "να πιάσουμε το Μάη", να μαζέψουμε άνθη και να πλέξουμε το στεφάνι αυτής της πρωτομηνιάς. Για τους αρχαίους Ρωμαίους και τους Ιταλούς επιγόνους τους, οι γιορτές περιελάμβαναν απαραιτήτως χορούς και τραγούδια γύρω από το γαϊτανάκι, του οποίου η ονομασία του στις λατινογενείς γλώσσες συνεχίζει να παραπέμπει στο Μάη και την ανθοφορία: Mayo - Μάιος στα ισπανικά, Maypole στην αγγλική, Ornato di fiori - διακοσμημένο με άνθη στα ιταλικά, Maibaum - Δέντρο του Μαγιού στα γερμανικά...

“Hal An Tow”:

To welcome in the May-o
Summer is a comin' in,
And Winter's gone away-o
Invite us to the Fair-o
We've come to their merry wood
To see the faeries there-o
( Αγγλικό τραγούδι της Πρωτομαγιάς )

Το γαϊτανάκι των γιορτών της σποράς και της συγκομιδής, συνδέουν τον άνθρωπο με την φύση και το υλικό της ζωής, κάνοντας τον να αποκτά την θέαση του απείρου και του δίνουν την ευκαιρία να μετέχει έστω πρόσκαιρα στην ουσία της αθανασίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: